Az Európai Unió támogatásával az elkövetkező években sor kerül a Velencei-tó körüli 60-as és 70-es években épült parti fal felújítására, melyre 14 milliárd forint (mintegy 45 millió euró) összegű forrás áll rendelkezésre. 

A jelenlegi betonfal meglehetősen elavult, leromlott állapotú és nem felel meg a jelenlegi környezetvédelmi előírásoknak.

A felújítási munkálatok részleteit tartalmazó projektet 2017-ben mutatták be a térséget képviselő valamennyi parlamenti képviselő, valamint a helyi vezetők és köztisztviselők előtt.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a projektet a legnagyobb fejér megyei beruházásnak nevezte. Kiemelte, hogy a beruházás elindításáról szóló döntés egy 2013-ban tartott székesfehérvári találkozón született meg, amelyet követően a Velencei-tó Regionális Fejlesztési Tanácsá 2,5 millió euró kezdeti támogatásban részesült a projekt tervezéséhez.

Hozzátette, hogy amennyiben ez a felújítás tovább növelné a terület vonzerejét mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára, úgy a régió további beruházásokban is részesülhet. 2019. április végére a kotrási munkák 25% -át teljesítették, a teljes felújítás befejezése pedig  2021. őszén esedékes.

Ezen teljeskörű felújítási projekt célja a Velencei tó vízminőségének javítása, a vízpart természeteshez közelítő állapotának megóvása és összességében egy környezettudatos felújítás elvégzése. Az öblökben felhalmozódott üledéket eltávolítják, ami hozzájárul a megfelelő
vízfolyás fenntartásához a tóban. Ez az algák  mennyiségét is segít csökkenteni, ezáltal javítva a víz minőségét. A tó egyes területeit lefedő nád egy része szintén eltávolításra kerül, mely helyett alternatív megoldásokat kínálnak a nádasban honos állat- és növényfajok számára.

A projekt végrehajtása során a Velencei-tó körüli öblök megtisztulnaka a sártól, valamint számos nyilvános strand és kemping felújítására is sor kerül. A jelenlegi partvédelmet fokozatosan lebontják, majd egy korszerűbbre cserélik, amely lehetővé teszi a víz természetes öntisztulási folyamatait. Úgynevezett “hal óvodákat” is létrehoznak, ezzel kedvező a környezetet teremtve a szaporodáshoz.

A munkálatokat a Colas Alterra Zrt. és Swietelsky Magyarország Kft végzi az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság támogatásával.