A Gárdonytól hozzávetőlegesen 20 km-re található, vonattal könnyen megközelíthető Székesfehérvár (melynek neve a latin Alba Regiain elnevezésből ered) Magyarország kilencedik legnagyobb, mintegy százezer lakóval rendelkező városa, amely egyben megyeszékhely is.

A várost 972-ben árpád házi Géza nagyfejedelem alapította, akinek a fennhatósága alá tartozott a hét magyar törzs. A Magyar Királyság fővárosaként jelentős szerepet játszott a középkorban, ugyanis itt történt az uralkodók koronázása és temetése a 16. század közepéig. A város a fontos állomássá vált a zarándokok számára is a Szent Föld felé tartó vándorlásuk során.    

II. András itt adta ki az Aranybullát 1222-ben, amely megfogalmazta a nemesek jogait és az uralkodó kötelességeit.

Aranybulla (1222)

A 13. századi tatárjárás átvészelése után a várost hosszantartó ostrom után az Ottománok foglalták el 1543-ban. A mintegy 150 éves uralmuk alatt az Ottománok elpusztították a székesegyházat, a királyi palotát és kifosztották a királyi sírokat.

A Habsburg uralkodónő, Mária Terézia idején a város újra virágozni kezdett, új épületeket (templomokat, kolostorokat, kastélyokat) emeltek.

Mária Terézia császárné

Az 1848-as forradalom és szabadságharc után a város elvesztette az addigi jelentőségét és főként mezőgazdasági városként működött tovább. 

Székesfehérvár, amely fontos vasúti csomópont is volt, a második világháború idején az oroszok és a németek közti heves harcok színhelyül szolgált. 1945 márciusában a város a második világháború utolsó jelentős német tamádás helyszínévé vált. Azonban a sikertelen támadást követően  Tolbukin tábornagy áttört a német frontvonalon és felszabadította a várost március 22.-én. 

Szent István Bazilika

 szocialista rezsim idején a város fontos ipari központ lett hatalmas aluminium, busz, TV és rádiógyárakkal. A berlini fal ledöntése és a magyarországi rendszerváltás után a város számos nemzetközi vállalat befektetési projektjének célpontjaként (Ford, IBM, Alcoa, Philips) a piacgazdaságba történő átlépés sikeres mintájául szolgált.

Ma a város egy szépen felújított történelmi központtal és számos olyan építészeti látnivalóval várja a látogatókat, mint a rokokó és barokk stílust ötvöző 17. századi Heimer-ház, a gyönyörű Vörösmarty Színház, illetve a Szent István Bazilika, melyben megtalálható III. Béla kősírja is. Ezeken a különös kis utcákon andalogva a látogatók romantikus belső udvarokat és bájos balkonokat csodálhatnak meg. Végezetül pedig a pihenni vágyók ellátogathatnak az Árpád Fürdőbe, amely egy gyönyörűen díszített szecessziós épületben található.

A Bory-vár szintén egy érdekes helyi látnivaló, amelyet Bory Jenő építész épített 1923-tól egészen a halála évéig, 1959-ig. A vár több száz festményt és szobrot rejt. 

Bory-vár
Cím: 8000 Székesfehérvár, Máriavölgyút 54.
Telefon: +36.22.305.570

Árpád fürdő
Cím: 8000 Székesfehérvár, Kossuth u. 12.
Telefon: +36.22.814.400